Inauguració Museu Provisional. Dissabte 25 de març 2023 al 10 de Maig de 2023


La Fabra i Coats encara la recta final de la seva transformació amb la creació del Museu del Treball, Amb la col-laboració dels Amics de la Fabra i Coats Ex-treballadors/res


El recinte de la Fabra i Coats inicia la fase final de la seva transformació amb les obres del Museu del Treball

      09/10/2022

Primera pedra de les obres de la Nau F de la Fabra i Coats, que es reformarà per ser el nou espai museístic dedicat a la Barcelona del treball.
L'obra principal estarà enllestida el febrer del 2023 amb un pressupost d'1.640.000 euros en la seva primera fase.
Es farà una recuperació fidedigna dels elements constructius i els seus acabats, sense renunciar als requeriments actuals.

L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat aquest mes les obres de reforma de la Nau F de la Fabra i Coats, de Sant Andreu, que permetrà iniciar la fase final de la transformació d'aquest equipament. La reforma que ara comença servirà per donar cabuda al nou espai del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) dedicat al treball i la ciutat que acollirà l'arxiu dels Amics i Amigues de Fabra i Coats i espais expositius amb objectes dels més diversos sectors del món laboral.

L'obra principal, promoguda pel MUHBA i executada per BIMSA, estarà enllestida el febrer del 2023 amb un pressupost d'1.640.000 euros. El disseny i concepció del MUHBA Fabra i Coats ha estat fruit d'un llarg procés en el qual hi han participat, de la mà del museu i del Districte de Sant Andreu, entitats memorialistes, com l'Associació d'Amics i Amigues de la Fabra i Coats, la Fundació Maquinista-Macosa, expersonal de Pegaso, el Centre d'Estudis Ignasi Iglesias i l'Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor.

La Nau F, secció de reserva visitable i exposicions temporals

L'espai museístic resultant vol explicar el treball a Barcelona en el seu context geohistòric, recollint la complexitat i la transformació de les formes de treballar en el transcurs dels segles i oferint una mirada específica a la tradició industrial de Sant Andreu i a la Fabra i Coats com a establiment fabril emblemàtic.

El projecte també incorporarà en el relat històric un altre espai del recinte Fabra i Coats, la Sala de Calderes, un conjunt patrimonial de primer ordre, únic a Catalunya i rellevant a Europa perquè conserva el sistema energètic complet i sense alterar de la fàbrica.

La Fabra i Coats, document històric

La recuperació dels valors patrimonials de l'espai serà una de les grans línies de l'actuació. El valor de la Fabra i Coats com a document històric està lligat al que queda de l'extens complex industrial, en el context del procés d'industrialització del país. A més, la memòria històrica del barri està estretament lligada al recinte fabril, i l'associació d'ex-treballadors i ex-treballadores de la fàbrica ha conservat i mantingut part de llegat moble de tot el conjunt. El projecte d'ubicar-hi l'espai museístic del MUHBA dedicat a la ciutat i el treball, en cooperació i gestió compartida amb el Districte i amb els Amics de Fabra i Coats i altres entitats, permet posar de manifest aquest valor significatiu i generar un retorn social de la inversió plantejada.

D'altra banda, l'actuació també tindrà present l'adequació contemporània i flexible al nou ús. Es tracta del darrer edifici catalogat en el que es pot intervenir del conjunt de Fabra i Coats, i s'hi ubicaran 1.600 peces de maquinària i estris del segle XX, així com més de 600 metres lineals de documentació.

Un patrimoni únic

El patrimoni que atresora la Fabra i Coats és realment únic en el context barceloní i català, a més del valor de la relació íntima amb l'imaginari col·lectiu andreuenc al llarg del segle XX. En primer lloc, la Fabra i Coats ha estat al llarg del seu segle de vida productiva i la principal fàbrica especialitzada en el procés de producció del fil de cosir de la indústria catalana i, per extensió, espanyola. La durada i la intensitat d'aquest procés la converteixen en un cas únic. En segon lloc, el recinte fabril de Sant Andreu de la Fabra i Coats és, incloent la Sala de Calderes, és dels pocs testimonis quasi complets de la industrialització en l'entorn urbà barceloní.

Un cop desaparegudes fàbriques com l'Espanya Industrial, La Maquinista i diversos i significatius espais Industrials del Poble Nou, el que resta de la Fabra i Coats constitueix un testimoni que permet evidenciar físicament la magnitud i les dimensions del passat fabril de Barcelona, principal ciutat industrial d'Espanya al llarg dels segles XIX i XX. A més, l'extraordinari fons documental i tècnic generat per l'empresa al llarg de la seva àmplia història constitueix un patrimoni d'un valor excepcional i que ha de permetre aprofundir en el coneixement dels sistemes productius emprats, de les relacions laborals internes, de l'estructura de les diverses plantes productives i seccions de comercialització o dels detalls tècnics de les innovacions introduïdes.

El conjunt d'aquest fons pot enriquir àrees com la història de la industrialització a Sant Andreu, la història de la tècnica a Catalunya i la història social i del moviment obrer català . D'altra banda, la Fabra i Coats es troba profundament relacionada amb la memòria personal i familiar, que conformarà un centre que relati la història del món del treball. La vida quotidiana de Sant Andreu ha estat condicionada pels ritmes productius de la Fabra i Coats: els horaris dels torns de treball i les sortides i entrades de treballadors marcaven els ritmes diaris de Sant Andreu, influint directament en la vida de la població.

El nou espai museístic del MUHBA a la Nau F se suma a altres equipaments ubicats al recinte Fabra i Coats, com la Fàbrica de Creació, el Centre d'Art Contemporani de Barcelona, l'Ateneu l'Harmonia, Can Fontanet, l'escola de Can Fabra i l'Institut Martí i Pous, entre d'altres.